Isländska tröjor – “Sjön”

Svenska

I höstas var jag med i en av Järbos KALs (Knit-along) och stickade min första kofta i garnet Lettlopí. Lettlopí är ett 100% ullgarn från Island och ger varma och sköna plagg, men kan dock anses lite för stickigt för vissa. Jag hade själv förutfattade meningar och var övertygad om att det var för tok för stickigt för mig, men ville testa ändå. Och vilken tur att jag gjorde det, för nu älskar jag garnet. Det är rätt strävt att sticka med, men blir betydligt mjukare när det tvättas. Jag tvättade min “Sjön”-kofta med fintvättmedel i tvättmaskinens ullprogram när den skulle blockas. Det gjorde susen, men det var ändå en chanstagning. Många gånger har jag sett hur folk tvättar sina ulltröjor i maskin och får en tovad miniatyr-tröja. Så tvätta bara på ullprogram!!

Jag använder nu koftan för trädgårdsarbete, så här på vårkanten är den ideal för det. Även om jag blev förälskad i garnet och numera använder koftan nästan dagligen, så hade jag en del problem med modellen under stickningens gång. Koftan stickas nerifrån och upp, så med bålen och ärmarna var det inga problem mer än att jag fick förlänga allt rätt mycket (gäller alla kläder, så det var inget oväntat). Halvvägs genom oket provade jag koftan och tänkte “Yes, det här blir bra!” och stickade vidare. Men det blev inte bra. Jag har rätt breda axlar och det fick koftan att bli för liten och för stor på samma gång.

Det var varken fel på mönstret eller stickningen, modellen passade bara inte på min kropp. Men skam den som ger sig!

Jag repade upp halva oket (snyft!) och experimenterade mig fram med hjälp av förkortade varv och minskade där det behövdes. Slutresultatet ser inte ut som det var tänkt, men det blev en kofta till slut!

Till slut blev det en kofta som passar!

Länk till mönstret: https://www.jarbo.se/sv/91936-sjon-kofta-med-monsterstickat-ok.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *